ANAF pune tunurile pe profesorii care fac meditații, din nou. Noi controale și declarații pentru românii care fac bani acasă

de: Alexandru Puiu
01 11. 2023

Meditațiile continuă să fie o problemă cât se poate de serioasă în România pentru autorități, iar pe lângă controalele ANAF care nu par să se oprească prea curând, Ministerul Educației are și alte planuri pentru a descuraja sau sancționa practica pe meleaguri mioritice.

Ministerul Educației din România speră la mai multă transparență când vine vorba de profesorii care fac meditații în România, după cum se arată într-un nou proiect legislativ aflat în dezbatere publică. Dacă va fi adoptată schimbarea legislativă, toate cadrele didactice ancorate în această activitate vor fi nevoite să completeze o declarație de interese în care să spună ce meditații dau și cui.

Citește și: ANAF, notă de plată pentru lucrătorii din videochat și vânzătorii pe Olx. Sumele uriașe pe care le-a cerut

Ce este declarația de interese, ar putea fi obligatorie pentru profesori

Conform inițiativei legislative, profesorii din școli și licee ar trebui să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. Proiectul se află în dezbatere publică până pe data de 4 noiembrie, urmând ca prevederile să se resimtă în piață începând cu 1 ianuarie 2024.

Conform proiectului accesibil în forma integrală la această adresă, fiecare declarație de interese ar urma să fie verificată de câte un responsabil numit de directorul școlii, iar dacă există probleme la modul de completare a acesteia, vorbim de întârzieri la predare sau refuzul unui profesor de a o completa, responsabilul îl notifică și îi cere un punct de vedere, conform procedurii aflată în dezbatere. Momentan nu sunt foarte clare sancțiunile pentru cei care vor ignora aceste proceduri.

Citește și: Avertismentul pentru profesorii din România, direct de la Guvern. Majorarea salariilor va depinde de performanță, în sfârșit

Ministerul Educației și problema meditațiilor

„Punem în aplicare prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, act normativ care statuează explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, a anunțat Ministerul Educației într-o postare pe Facebook.

Ce încearcă să rezolve noua declarație de interese este asigurarea echității și obiectivității în activitatea de predarea – învățare – evaluare, după cum se arată în proiectul de lege. „Cadrul didactic încadrat în două sau mai multe unități de învățământ completează o singură declarație de interese (…), într-un număr de exemplare egal cu numărul de unități de învățământ în care este încadrat și depune câte un exemplar completat.”, se mai arată în document.